Een blik op het werk van de OvD-G (Officier van Dienst Geneeskundig), een onmisbare schakel bij opgeschaalde incidenten. Maandelijks een verhaal uit de praktijk van een OvD-G.
Een OvD-G geeft bij een opgeschaald incident functioneel leiding aan het proces van de acute gezondheidszorg. Op operationeel niveau stemt de OvD-G de multidisciplinaire samenwerking af en signaleert de noodzaak van inzet van deeltaken. Ook de publieke gezondheidszorg behoort tot de taken. Maar wat betekent dit? Wat bedoelt de OvD-G met de slogan ‘Wij ontzorgen waar anderen zorgen’?
Dit keer gaat Vincent van der Dussen in op zijn rol als OvD-G bij een brand in een Zevenbergse loods met asbest in het dak. Vincent is aandachtfunctionaris van het Incident Respons Team ( IRT) rond gevaarlijke stoffen. Hij heeft dus veel deskundigheid op het gebied van CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) en bewustwording.
Insteek OvD-G
‘Keep calm en carry on’ is zijn motto. Vincent straalt rust uit en vindt het belangrijk om als OvD-G er te zijn voor de mensen. “Ontzorgen houdt in dat je mensen hun werk laat doen en vraagt wat je voor hen kunt betekenen. We komen er samen wel uit en ik ga helpen om dat zo goed mogelijk te doen. Maar als hoogste leidinggevende in de processen heb je ook een doorslaggevende stem”.
Bij zo’n situatie als het incident in Zevenbergen is het gevaar van vrijkomende stoffen relatief. “Beton straalt ook” stelt hij nuchter vast. “Asbest is een natuurlijke stof die je altijd inademt. Daarvoor moet je je beschermen als je er dagelijks mee werkt en dus langdurig binnenkrijgt. Maar zo’n blootstelling bij een incidentele brand geeft geen verhoogde kans op kanker”. Je moet dus goed vaststellen waar het precies om gaat. “Toch is de reflex om bij het woord asbest gelijk te denken dat het sowieso kankerverwekkend en giftig is”.
Afstemming
Bij de brand in de loods waren de hulpdiensten snel ter plaatse. Het was ijzig koud en dat gold ook voor het bluswater. De brandweer checkte of er nog mensen binnen waren en of er aanpandig risico was. “Vanuit de publieke gezondheidszorg ben je er dan met deskundigheid op het gebied van medische milieukunde en af te stemmen over de omgevingseffecten van de brand”. Dat leek mee te vallen, want alleen in de nok van het dak zat nog asbest. Vincent vervolgt: “Ik heb contact gelegd met GAGS (gezondheidskundig adviseur medische stoffen van de GGD) en de boodschap was helder: de situatie zorgvuldig en feitelijk benaderen. Er is contact gelegd met de OvD-Bevolkingszorg en afgesproken is dat de gemeente of veiligheidsregio de communicatie zou verzorgen”.
Daarmee leek het incident bijna afgesloten. “Nog even de zaken afgepeld. De afzettingen stonden, er waren geen slachtoffers, de brandweer ging nog even door met nablussen. Ook was er contact geweest met gemeente, OvD-B, omgevingsdienst en een bedrijf voor asbestverwijdering”.
Het vervolg
De volgende ochtend kwam er echter een belletje van de Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg ( ACGZ). De gemeente had in overleg met de brandweer de nabij gelegen nieuwbouwwijk afgesloten. Er waren asbestdeeltjes gevonden bij een school en dat gaf onrust in de woonwijk.
Evaluatie van het proces
“Belangrijke lessen uit de evaluatie zijn dat je niet voor een andere discipline beslist wat voor hen belangrijk is. Neem contact op, informeer, maar laat hen zelf de keuze maken” stelt Vincent. “ Besef wat een buitenoverleg in een koude, natte omgeving met je doet. Het overleg in de buitenlucht had gewerkt, maar achteraf was het beter geweest om dit vanuit een kantoortje te doen”.
“Mijn taak als OvD-G was om deskundige objectiviteit in te brengen, vanuit specifieke kennis en backup van geraadpleegde deskundigen. Mensen informeren en zorgen verminderen vanuit een goede risico-inschatting”.
Hij besluit: “Hou ook je eigen veiligheid in perspectief, dus loop niet een incident in als bescherming nodig is. Maar blijf gevaarlijke stoffen altijd wel in het juiste perspectief zien”.
Wie: Vincent van der Dussen, werkzaam bij RAV post Oosterhout /Waalwijk
OvDG sinds 2019
Motto: “Keep calm and carry on”
Regulier werk:
Ambulance verpleegkundige sinds 2010, rapid responder en OvD-G, aandachtfunctionaris IRT & gevaarlijke stoffen.